Connect with us

Eveniment

Nemții de la BMW produc lux pe roți! Câte mașini reușesc să asambleze într-o singură zi este uimitor | MuresAZI

Publicat

pe

Am tot vazut, vorbit si scris depre masinile cu care germanii de la BMW reusesc sa se mentina în fruntea grupului select de producatori auto premium din lume. Pentru multi români, luxoasele si complexele vehicule ale producatorului bavarez nu mai au niciun secret. Dar câti stiu unde si, mai ales, cum se fabrica aceste masini? Capital a avut posibilitatea de a vizita cea mai mare uzina a grupului BMW, una dintre cele mai importante din întreaga lume.

La doar 100 de kilometri de Munchen –  frumoasa urbe care gazduieste sediul central al liderului pietei auto premium si de lux – într-un orasel cu doar 18.500 de locuitori se afla uzina care trimite catre pietele din întreaga lume unele cele mai complexe modele ale gamei BMW, inclusiv port-drapelul Seria 7. Este imposibil sa treci pe autostrada A92, cea care leaga Munchen de Deggendorf si, mai apoi, de Plzen si Praga, fara a vedea parcul industrial întins pe aproape 2,5 milioane de metri patrati. Odata ajunsi la pavilionul administrativ aflat la poarta 3 afli ca nemtii au avut chiar inspiratia de a crea o adrevarata infrastructura turistica destinata celor care îsi doresc sa vada locul unde iau nastere produsele lor de top. Thomas Niedermeier, reprezentatul uzinei care are în subordine relatiile publice ne arata ca am întârziat si ne grabeste catre garderoba în care stau aliniate halate, casti si ochelari de protectie. „Ne vom misca repede pentru ca foarte curând vor sosi japonezii de la Yazaki si nu vrem sa-i facem sa astepte”, ne anunta cu un aer îngrijorat Niedermeier, aratând totodata catre ghidul care ne va însoti în uzina, Mark Halon. Acesta ne poarta rapid printre turnichetii de la poarta si, mai apoi, direct în hala unde sunt realizate componentele din CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer), vestita fibra de carbon care are un rol tot mai important în industria auto. O instalatie-gigant asistata de câtiva muncitori produce aici, într-un singur minut, câte o componenta din acest material extrem de rezistent si usor. „Producem aici si componente pentru caroseriile modelelor electrice i3 si i8, dar si pentru noua Serie 7”, ne explica seful acestei „uzine în uzina”. Aflam cu surprindere ca Dingolfing este cea mai mare fabrica producatoare de CFRP din lume în termeni de volum si ca utilizarea acestui material reduce greutatea port-drapelului marcii cu nu mai putin de 130 kg. „Cele 11 componente din fibra de carbon care sunt utilizate la Seria 7 sunt amplasate în special în zonele superioare ale caroseriei pentru ca centrul de greutate al masinii sa fie cât mai jos. Punem CFRP la elementele de structura, acolo unde chiar conteaza rigiditatea si forta sa, nu ca altii care îl aseaza la vedere, doar pentru imagine”, concluzioneaza oficialul BMW care are în subordine aceasta zona a uzinei din Dingolfing.

 

 

Presa de 50 de milioane si gradina cu roboti

Un scurt traseu parcurs cu masina pe aleile pustii dintre hale ne aduce în fata atelierului de presaj. 160 de angajati realizeaza aici componente de caroserie cu ajutorul unui utilaj ultramodern achizitionat si montat cu doar câteva luni în urma. Imensa presa Schuler este doar una dintre cele zece care care produc 14 piese pe minut. Alaturi de acestea, alte câteva prese mai mici si mai putin complexe au o capacitate de 160 de piese pe minut într-un ritm draconic. Obisnuiti cu utilajele asemanatoare din uzinele Automobile Dacia, Ford, PSA, Renault sau Fiat ramânem uimiti de zgomotul si vibratiile reduse din incinta. „Totul este gândit astfel încât stresul cauzat angajatilor sa fie cât mai mic. În plus, noua presa centrala este extrem de rapida si flexibila putând schimba matritele în doar câteva zeci de minute”, spun oficialii BMW de la Dingolfing. Dupa scurtul periplu prin sectia de presaj, Mark Halon ne ghideaza rapid, trecând pe pasarele suspendate deasupra liniilor, catre sectia de caroserie. Primul lucru care te surprinde aici este numarul robotilor. „Sunt peste 2.000 care sudeaza si lipesc caroserii pe o suprafata de circa 160.000 mp. Doar pentru Seria 6 sunt necesare 6.300 de puncte de lipire, iar la fiecare post se afla între doi si patru roboti care lucreaza complet autonom si îsi fac treaba în maximum 60 de secunde. Astfel sunt realizate 1.400 de caroserii pe zi. La finalul procesului de sudura si lipire alti doi roboti masoara si observa fiecare caroserie si, în functie de rezultat, îi permit sau nu sa mearga catre vopsitorie si apoi la cele doua linii de asamblare finala”, ne explica Halon atragându-ne atentia sa ne retragem pe un culoar bine delimitat pentru a face loc unor mici roboti cu platforma care transporta, fara asistenta umana, bucati de caroserie.

 

 

Nasterea unui BMW

 

La intrarea în sectia de asamblare finala ni se atrage din nou  atentia ca nu avem voie sa facem fotografii. Nu e vorba doar de secrete de fabricatie ci si de intimitatea angajatilor pe care marca bavareaza încearca sa îi protejeze prin orice mijloace. Culmea, tocmai aici, în locul în care componentele vazute anterior devin o adevarata masina gata de a fi livrata clientilor, liniile de asamblare sunt oprite. „Nu e ora de masa” spune panicat ghidul nostru aruncând o privire disperata catre un german înalt care ne-a însotit tot drumul fara a scoate multe vorbe. În câteva minute, masinile care stateau inerte pe banda încep sa se miste, iar muncitorii apar parca de nicaieri reintrând în ritmul dracesc al liniei de asamblare. Fusese o oprire inopinata generata de un defect descoperit la controlul de calitate. În câteva zeci de secunde masina cu pricina a fost scoasa din circuit pentru ca procesul de productie sa continue fara întârziere.

 

Ne perindam pe la fiecare post si vedem cum, dupa fiecare pas, ceea ce era o simpla caroserie stralucitoare, devine un automobil în toata regula. „Vedeti ca pe capota motorului fiecarei masini se afla o cutiuta din plastic? Acela este un dispozitiv care stocheaza toate informatiile din comanda. Muncitorii nu trebuie decât sa scaneze acea cutie pentru a afla ce piese trebuie puse în masina. Asta pentru ca, în marea lor majoritate, masinile produse de noi sunt unice”, explica Mark Halon continuând sa mearga de-a lungul liniei de asamblare finala. Unul dupa altul, modele Seria 5, 6, 7 ?i 8, Seria 3 Gran Turismo si Seria 4 Gran Coupe se succed prin fata muncitorilor – 6.000, în doua schimburi, dupa cum aveam sa aflam ulterior – acestia înghesuind în ele cabluri, scaune, panouri interioare si bordul. Rar câte un angajat ne aruca o privire. Toti sunt atenti la ceea ce au de facut si încearca sa manevreze cât mai lin piesa montata pentru a nu zgâria caroseria pe care troneaza un imens afis cu tara de destinatie a modelului si detalii despre comanda. Aproape de finalul vizitei vedem si împerecherea caroserie cu trenul de rulare. Acum masinile sunt complete, iar rezultatul este testat înainte de a fi trimis catre vagoanele de tren sau TIR-urile care asteapta în parcul închis.

 

Cele trei ore petrecute în interiorul celei mai mari uzine BMW din Germania, a doua a grupului din lume dupa cea americana de la Spartanburg, ne-au aratat cum devin câteva mii de componente un vehicul premium gata de a fi livrat clientilor. Îmbinarea tehnologiilor de fabricatie de ultima ora cu robotii si munca manuala fac dintr-un BMW ceea ce cu totii admiram astazi pe sosele. Uzina BMW din Dingolfing este o adevarata creatoare a luxului pe roti.

Facebook Comments

Eveniment

easySales: Perioada Valentine’s Day, 1 și 8 martie a crescut coșul de cumpărături online la 244 de lei; categoriile preferate sunt Casă și bucătărie, Electronice, Artă și hobby

Publicat

pe

De

  • În perioada 14 februarie – 14 martie 2024, valoarea medie a coșului de cumpărături a crescut la 244 de lei, față de 207 lei cu un an în urmă

București, 28 martie 2024 Românii au cheltuit, în medie, mai mult pentru comenzile online plasate între 14 februarie și 14 martie 2024, iar valoarea coșului mediu a ajuns la 244 de lei în acest an, în creștere de la cei 207 lei înregistrați în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor easySales înregistrate de la magazinele din platforma proprie de eCommerce.

„Românii au făcut achiziții – și, deseori, cadouri – cu o valoare semnificativ mai mare decât anul trecut, în această perioadă în care femeile și mamele au fost în prim-plan. Datele noastre arată că oamenii au achizitionat cel mai des, online, produse din categoriile Casă și bucătărie, Electronice, Artă și hobby. Imediat în afara podiumului au urmat categoriile Frumusețe și îngrijire personală, alături de Grădină și aer liber”, a declarat Ciprian Cazacu, CEO și co-fondator easySales.

Valoarea medie a coșului din perioada 14 februarie – 14 martie 2024 o depășește și pe cea a întregului an 2023, care a atins, în perioada ianuarie-decembrie, 237 de lei.

Ca număr al comenzilor online înregistrate în perioada menționată, Top 10 al categoriilor de eCommerce arată astfel:

  • Casă și bucătărie, 60546
  • Electronice, 48412
  • Artă și hobby, 24926
  • Frumusețe și îngrijire personală, 24459
  • Grădină și aer liber, 20839
  • Fashion și bijuterii, 15944
  • Birotică, 13051
  • Sport, 11621
  • Produse de consum și uz casnic, 9321
  • Jocuri și jucării, 8810

Începând din Valentine’s Day, până în 13 martie 2024, numprul comenzilor efectuate prin intermediul marketplace-urilor a crescut semnificativ, la 240.236, față de 159.378 cu un an înainte.

Și numărul comenzilor internaționale a avut o creștere mai mult decât dublă, de la 23.038 în perioada de primăvară din 2023, la 48.636 în 14 februarie – 14 martie 2024.

Despre easySales

easySales este o platformă B2B și un start-up în creștere rapidă, lansat în aprilie 2019. Platforma  a devenit populară prin serviciile cloud care conectează jucătorii din comerțul electronic cu toate sistemele externe, în doar câteva minute. Beneficiile principale sunt: gestionarea centralizată a comenzilor din multiple canale, ​​listarea rapidă a produselor pe multiple canale de vânzare, sincronizarea stocurilor în timp real, analiza dinamică a prețurilor și a vânzărilor, traducere automată.

Printre inovațiile care stau la baza evoluției easySales se numără și soluții avansate de automatizare, concepute să eficientizeze gestionarea operațiunilor eCommerce. Un exemplu concret este capacitatea platformei de a automatiza printarea documentelor necesare comenzilor, cum ar fi facturile și AWB-urile, ce permite utilizatorilor să imprime automat documentele comenzilor, direct din interfața easySales. Utilizatorii pot integra acest pas în propriile procese de automatizare personalizate, simplificând procesul de gestiune a comenzilor și minimizând riscul de eroare umană.

Soluția easySales a fost desemnată finalistă a concursului Uipath Automation Award în luna Octombrie 2021 și, în mai 2022, a devenit finalistă în programul EBRD Star Venture, dedicat dezvoltării accelerate și extinderii start-up-urilor cu potențial din Europa, ce pot să consolideze ecosistemul de eCommerce cu soluții de automatizare. Recent, evoluția easySales a fost recunoscută prin distincția Gold Award în cadrul finalei InnovX Scale Up Accelerator. Mai multe informații sunt disponibile pe www.easy-sales.com pe facebook și linkedin.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Samsung extinde Galaxy AI cu One UI 6.1

Publicat

pe

De

Samsung Electronics îmbunătățește experiența utilizatorilor pe o gamă largă de dispozitive Galaxy prin lansarea actualizării One UI 6.1*. Începând cu 28 martie, utilizatorii de Galaxy S23 Series, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) și Tab S9 (Wi-Fi) vor avea acces la noi modalități de comunicare, creativitate și productivitate cu Galaxy AI.

Odată cu această actualizare, Samsung marchează un pas semnificativ în democratizarea AI-ului pe telefoanele mobile, oferind o gamă mai largă de funcționalități care aduc plus valoare experienței utilizatorilor Galaxy de pretutindeni.

Atunci când călătorești în Paris și dorești să întrebi localnicii despre un restaurant autentic, poți să folosești funcția Interpreter pentru a depăși barierele lingvistice și pentru a purta conversații traduse în timp real. Apoi, poți folosi Live Translate** pentru a rezerva cu ușurință o masă la restaurant prin telefon datorită traducerii apelului în timp real.

Pe măsură ce te îndrepți către restaurant, cu ajutorul Circle to Search cu Google afli despre clădirile care îți ies în cale. Captează frumusețea orașului cu camera foto și folosește funcția Generative Edit*** pentru a a obține cea mai bună fotografie. În timp ce aștepți să mâncarea la restaurant, notezi lucrurile frumoase pe care le-ai văzut în oraș în Samsung Notes și utilizezi Note Assist**** pentru a-ți organiza jurnalul denumit „Excursie la Paris”. Acesta este doar un exemplu care îți arată că puterea AI-ului este cu adevărat nelimitată.

*Samsung nu face nicio promisiune, asigurare sau garanție în ceea ce privește acuratețea, completitudinea sau fiabilitatea rezultatelor furnizate de caracteristicile AI. Logarea în contul Samsung poate fi necesară pentru a utiliza anumite funcții AI Samsung.

**Live Translate necesită o conexiune la rețea și autentificarea în contul Samsung. Live Translate este disponibil doar în aplicația preinstalată Samsung Phone. Apelurile trebuie efectuate folosind apelantul nativ Samsung. Anumite limbi ar putea necesita descărcarea unui pachet lingvistic. Disponibilitatea serviciului poate varia în funcție de limbă. Precizia rezultatelor nu este garantată.

***Generative Edit necesită o conexiune la rețea și autentificarea în contul Samsung. Editarea cu Generative Edit duce la redimensionarea unei fotografii până la 12MP. Un identificator vizibil este suprapus pe imaginea rezultată la salvare pentru a indica faptul că imaginea este generată de AI. Precizia și fiabilitatea rezultatului generat nu sunt garantate.

****Pentru textul în Samsung Notes (între 200 și 4000 de caractere), este necesară autentificarea în contul Samsung și o conexiune la internet.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

NAVITEL a lansat o nouă cameră de bord auto: NAVITEL R35

Publicat

pe

De

NAVITEL a lansat la începutul anului noua cameră de bord auto NAVITEL R35 care este proiectată pentru a oferi o experiență de înregistrare video avansată și eficientă, cu o gamă largă de caracteristici care sporesc siguranța și ușurința în utilizare pentru șoferi.

NAVITEL R35 este echipată cu o cameră de înaltă calitate capabilă de filmare video Full HD, oferind imagini clare și detaliate în orice condiții de iluminare, fie că este zi sau noapte. Cu un unghi larg de vizualizare de 135° și o lentilă wide de șase straturi, această cameră poate captura chiar și cele mai mici detalii, cum ar fi semnele de circulație, plăcuțele de înmatriculare și semafoarele.

NAVITEL R35 se evidențiază printr-o serie de caracteristici avansate, proiectate pentru a oferi o experiență de înregistrare video completă și eficientă pentru utilizatorii săi. Senzorul camerei GC2053 asigură capturarea detaliată a imaginilor în format Full HD, în orice condiții de iluminare, garantând astfel o vizualizare clară și precisă a evenimentelor de pe drum. Cu un ecran compact IPS de 1,47”, utilizatorii pot monitoriza feed-ul video live și pot gestiona setările camerei în timp real, oferindu-le un control simplu și intuitiv asupra dispozitivului. De asemenea, G-senzorul ajustabil își demonstrează utilitatea în situațiile de urgență, intervenind pentru protejarea înregistrărilor în caz de impact sau manevre bruște. Capacitatea de stocare extensibilă de până la 128 GB, cu ajutorul cardurilor microSD, permite utilizatorilor să salveze o cantitate mare de înregistrări, fără a-și face griji în privința spațiului disponibil. În plus, conectivitatea Wi-Fi permite controlul la distanță al camerei de bord prin intermediul aplicației Navitel DVR Center, oferind utilizatorilor o modalitate convenabilă de a gestiona și partaja înregistrările lor folosind dispozitive Android și iOS. Aceste caracteristici esențiale conferă NAVITEL R35 un avantaj competitiv pe piața dispozitivelor de înregistrare video auto, asigurându-le șoferilor o soluție completă și fiabilă pentru monitorizarea și securizarea experiențelor lor de conducere.

NAVITEL R35 reprezintă un pas înainte în tehnologia de înregistrare video pentru autovehicule, oferind șoferilor o modalitate simplă și eficientă de a-și îmbunătăți experiența pe drum, datorită caracteristicilor precum înregistrarea Full HD, unghiul larg de vizualizare sau conectivitatea Wi-Fi, această cameră de bord fiind concepută pentru a oferi siguranță și liniște în timpul fiecărei călătorii.

Pentru mai multe informații despre NAVITEL R35 și alte produse NAVITEL, vizitați http://www.navitel.com/ro.

Despre NAVITEL:

NAVITEL® este recunoscut ca un jucător foarte important în domeniul dezvoltării soluțiilor tehnologice avansate pentru navigația auto, supraveghere auto, înregistrare video digitală (DVR) și accesorii diverse pentru vehicule. Obiectivul său principal este să îmbunătățească experiența conducătorilor auto prin furnizarea de produse de cea mai înaltă calitate, care înglobează cele mai recente inovații tehnologice. Prin concentrarea pe satisfacerea cerințelor în schimbare ale șoferilor și prin sublinierea importanței siguranței și confortului în timpul condusului, NAVITEL® se străduiește să ofere echipamente de vârf care să satisfacă diversitatea nevoilor conducătorilor auto.

Website: http://www.navitel.com/ro

Facebook: https://www.facebook.com/p/Navitel-Romania-100065358645391/

Contact: Blogatu@gmail.com, contact@avantnet.ro

Nume Contact: Marius Calugaru

Titulatura: PR Manager

Telefon: 0785351511

Email: Blogatu@gmail.com

Website: https://perspektive.ro

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri noi din Mureș

Eveniment5 ore inainte

easySales: Perioada Valentine’s Day, 1 și 8 martie a crescut coșul de cumpărături online la 244 de lei; categoriile preferate sunt Casă și bucătărie, Electronice, Artă și hobby

În perioada 14 februarie – 14 martie 2024, valoarea medie a coșului de cumpărături a crescut la 244 de lei,...

Uncategorized6 ore inainte

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Stil și funcționalitate într-un pachet complet

Tableta include celebrul S Pen, un design elegant și o baterie de lungă durată perfectă pentru a duce la bun...

UncategorizedO zi inainte

UP Generation lansează Life Skills Pro: Primul program de mentorat din România care transformă viitorul tinerilor

București, 27 martie, 2024: Cu obiectivul de a aduce soluții și sprijin unei generații aflate în căutarea direcției și a...

UncategorizedO zi inainte

Cum s-a schimbat relația românilor cu băncile în ultimii 8 ani? De la zeci de mii de procese, la negociere și rezolvare amiabilă

27 martie, București. Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă...

EvenimentO zi inainte

Samsung extinde Galaxy AI cu One UI 6.1

Samsung Electronics îmbunătățește experiența utilizatorilor pe o gamă largă de dispozitive Galaxy prin lansarea actualizării One UI 6.1*. Începând cu 28...

Uncategorized2 zile inainte

Kingston Digital lansează SSD-urile industriale i-Temp

formate de 2,5-inch & M.2 2280 Pentru integratorii de sisteme și inginerii de proiectare Managementul ciclului de viață și asistență...

Eveniment2 zile inainte

NAVITEL a lansat o nouă cameră de bord auto: NAVITEL R35

NAVITEL a lansat la începutul anului noua cameră de bord auto NAVITEL R35 care este proiectată pentru a oferi o experiență de...

Uncategorized3 zile inainte

BenQ lansează PD3225U, un nou monitor de design pentru utilizatorii de Mac și MacBook Pro

Alăturându-se seriei de monitoare profesionale, PD3225U este o necesitate pentru designeri, fotografi și creatori de conținut București, România,  Martie 2024 –...

Eveniment6 zile inainte

DXOMARK a desemnat HONOR Magic6 Pro drept “Smartphone-ul cu cea mai performantă cameră foto din lume”

HONOR Magic6 Pro a fost recunoscut ca având cea mai performantă cameră foto din lume, obținând un punctaj remarcabil de 158...

Care sunt avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în blocuri vechi versus blocuri noi în București? Care sunt avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în blocuri vechi versus blocuri noi în București?
Afaceri7 zile inainte

Care sunt avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în blocuri vechi versus blocuri noi în București?

Alegerea între achiziționarea unui apartament într-un bloc vechi sau unul nou în București poate fi o decizie dificilă pentru mulți...

EvenimentO săptămână inainte

Ascultă muzica preferată și gestionează apelurile cu ușurință în mașină cu Navitel BHF02 BASE

Navitel prezinta modulatorul FM auto, BHF02 BASE, un dispozitiv revoluționar care îți permite să te bucuri de muzică și să...

UncategorizedO săptămână inainte

Cancerul de prostată: Tratamente fără frontiere cu ajutorul experților din Turcia

Cancerul de prostată, una dintre cele mai răspândite forme de cancer întâlnite la bărbați în întreaga lume, reprezintă o provocare...

UncategorizedO săptămână inainte

Peste 1.000 de studenți merg în următoarea etapă a Future Jobs Cup, proiectul educațional lansat de TikTok și Școala de Valori în România

București, 21 martie 2024 – Aproximativ 2.400 de studenți din principalele universități din România s-au înscris în Future Jobs Cup, proiectul...

UncategorizedO săptămână inainte

MSI lansează în România noua serie de laptopuri pregătite pentru inteligența artificială

MSI, producător de laptopuri de top la nivel mondial, anunță lansarea în România a noii sale game de laptopuri echipate cu...

ciocolatiera 6 litri ciocolatiera 6 litri
AfaceriO săptămână inainte

Utilizarea echipamentelor profesionale pentru crearea de ciocolată artizanală

Ciocolata artizanală a cunoscut o creștere semnificativă în popularitate în ultimii ani. Consumatorii apreciază gustul unic și atenția la detalii...

UncategorizedO săptămână inainte

Samsung anunță cea de-a patra ediție a campionatului de PUBG

Cei interesați se pot înscrie până pe 25 martie pentru șansa de a câștiga cel mai nou și performant telefon...

Știrile Săptămânii